Civile.dk

 

Reenactment af Den Amerikanske Borgerkrig 1861 - 1865

  

Der fandtes kvinder i uniform. Dette var dog ikke lovligt, men nogle kvinder havde så stor trang til at deltage i krigen, på lige fod med mændene, at de snød sig gennem rekrutteringen. I historiebøgerne findes der eksempler på kvinder i uniform, b. la. en kvinde, der først blev afsløret, da hun var blevet skudt og lægen hev tøjet af hende for, at behandle hendes sår. Til stor forbløffelse for lægen.

I moderne reencatment findes der også kvinder i de militære rækker, men kravet er her som den gang. Man må ikke umiddelbart må kunne se, at hun er en kvinde.

 

Vivandiere (til tider kendt som "Cantiniéres")

Der fandtes dog en mere lovlig form hvorved kvinder kunne deltage i krigen i uniform. Vivandiere. Uniformen trækker stærke paraleler til de mandelige Zuaves uniformer. Vivandieres tjente både i nord- og sydstaterne, bevæbnet med brandy i deres små tønder.

Som navnet antyder stammer vivandieres fra Frankrig. Navnet er oprindeligt opstået af en blanding af fransk og latin som groft oversat betyder "giver af gæstfrihed". De første franske vivandieres dukkede op i det 17. århundrede og slog for alvor igennem under den franske revolution. Intet fransk regiment var komplet uden deres "døtre".

De er ikke at forveksle med diverse skøger der også fulgte med de store hære rundt. Vivandieres var en officiel del af hæren og nogle af dem var også gift med soldaterne.

Ideen med Vivandieres dukkede op i diverse Zuaves regimenter i løbet af borgerkrigen, og de var lidt af et trækplastre, især for regimenter som ikke havde sådanne.

En historie går på en Tennnessee kaptajn som møder en af disse Vivandieres og til sin kone fortæller hvorledes en "Billy" insisterede på at companiet skulle laves om til et Zuaves compani og have følgeskab af sådanne to vivandieres...

Vivanderes var at finde i en del regimenter, men det mest kendte Zuaves regiment, 5th New York, adopterede aldrig en eneste vivandiere. Det til trods for adskillige ansøgninger til oberst Durýee.

 

Marie Tepe aka "French Mary"

Den mest berømte vivandiere under den amerikanske borgerkrig var Marie Tepe (eller Tebe). En fransk emmigrant, gift med en skrædder fra Philadelphia, Bernado Tepe. Hun fulgte med ham i krig og blev optaget i 27th Pennsylvania Volunteers.

Hun blev senere hen spurgt om hun ville melde sig under fanerne hos 114th Pennsylvania Colli's Zuaves, af Colli's selv. I Frederickssburg blev hun ramt af en kugle i anglenog blev tildelt det berømte Kearny Cross.

Det siges at "French Mary", som hun blev kendt som, deltog i 13 slag. en officer i 8th Ohia så hende ved spotsylvania i 1864: "Hun var ca. 25 år gammel, firkantet i figuren og solbrændt. Hun var fantastisk modig. "

Mary overlevede krigen og levede mange år efter, men omkring år 1900 begik hun selvmord. Det var sandsyneligvis hendes smertefulde ankelskade der ledte til hendes sørgelige afsked.

Marie Tepe

 

Historier om Vivandieres:

  • Allerede tilbage i 1853 adopterede 7th regiment, New York State Militia den forældreløse 9 årige Molly Divver som vivandiere.
  • Lavinia Williams var vivandiere hos Wheat's tigers. Efter 1. Bull Run dukkede hun op på de skrå brædder i South Carolina i forsøget på at rejse penge til at hjælpe en syg zuaves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eksempler på Vivandiere

 

 

Vivandiere i den franske imperialistiske garde ca. 1861. Bemærk paralellerne mellem denne og de mandlige Zuaves uniformer.

 

 

Fransk Zuaves vivandiere, ca. 1861 Hendes uniform er dog ikke så farverig som den vivandieres bar i den imperialistiske garde.

 

 

72nd Pensylvania, Baxter's Fire Zouaves