Civile.dk

 

Reenactment af Den Amerikanske Borgerkrig 1861 - 1865

  

Reenactment for børn

Reenactment er også for børn og her gælder det om, at genskabe et barn fra den tid. Pigerne plejer at være meget glade for at klæde sig ud i kjoler og drengene følger ivrigt med, når far er ude på slagmarken. Senere hen, når de bliver noget ældre, kan de få mulighed for at være med på slagmarken som ”drummerboys”. Blot er det vigtigt at ALLE børn kan forstå faren og sikkerheden ved slagene, og kunne holde sig på sikker afstand.

 

Fælles for begge køn er, at de elsker at kunne slå sig løs i de naturskønne omgivelser vi befinder os i når vi fx ligger i lejr på Lejre Forsøgscenter i august måned. Reenactment er en hobby for hele familien og børnene elsker at være med. Hobbyen byder på masser af frisk luft, hygge og venskaber.

 

Piger

Når du skal udvælge en stilart til din unge dame, så husk den sociale og økonomiske status for den kvindetype du reenacter. Tingene skulle jo gerne passe sammen og der er trods alt en markant forskel på påklædningen for en datter af det bedre borgerskab og arbejderklassen.

 

Garderoben hos pige af rig herkomst ville indeholde op til flere kjoler i de sidste nye stilarter og med yderst dekorative udsmykninger. En bondepige ville højst have en eller to simple kjoler og disse var som oftest omsyede kjoler fra deres mor eller ældre søskende.

 

En del har måske før hørt at unge pige fra 8 års alderen, nogle gange yngre, på det tidspunkt ville begynde at blive trænet i at gå med korset. Dette ville være sandt i en velhavende familie, men ikke i en arbejderfamilie. Modens ekstremer som den blev fremstillet i ”Goodeys Ladies’ Book” var kun tiltænkt den privilligerede overklasse.

 

Arbejderklassens døtre havde brug for fuld bevægelsesfrihed for at kunne hjælpe til i huset og med diverse gøremål. Der var desuden penge at spare, da børnene hurtigt voksede ud af deres tøj.

 

En ung pige ville benytte korte skørter indtil hun var omkring 13 år gammel, hvorefter hun blev tildelt samme rettigheder og ansvarsområder som en ung dame. Det indebar at hun fik lov til at bære mere fashionabelt tøj, lange skørter og krinolinestativer, som brugt ved bal og andre sociale events. Samtidig skulle hun begynde at fortrylle de unge mænd og måske kommende bejlere. Omkring den alder ville hun også blive udstyret med et korset der kunne støtte hendes

kom, som stadigvæk var under udvikling.

 

Mange unge reenactresses har lidt for travlt med at bære kjoler med lange skørter. Prøv ikke at opmuntre til dette, da de højst sandsynligt vil bruge det mest af dagen på at gå og falde i skørtet og ikke have det lige så sjovt. De har stadigvæk brug for at udfolde sig.

 

Pigernes tøj

Små piger deltog i de samme vilde lege som drengene og deres tøj havde brug for at være slidstærkt. Det var forventet at pigerne i familien deltog i de daglige gøremål og derfor var tøjet oftest meget simpelt og blottet for alskens pynt. Dette gjorde det nemmere at vaske tøjet ofte. Kjolerne var korte og havde en ”vokse indlæg”, der gjorde det muligt at lægge kjolen ud efterhånden som pigen voksede – der er dog ikke tale om en høj fold! Halsudskæringen var meget vig, det vi i dag kender som ”bådhals”. 

 

Pigernes kjoler havde den type halsudskæring indtil de nåede teenageårene. Overdelene blev for det meste samlet i taljen og nogle gange i halsen for at give overdelen en løs pasform. Ærmerne var normalt korte.

 

Modsat kvindernes kjoler, var pigernes kjoler ikke to delt. Kjolerne blev lukket bag på med knapper eller kroge. Al leg foregik med forklæde for at undgå tilsmudsning af kjolen. Disse kunne fås i mange forskellige stilarter, den mest normale type havde en smæk der dækkede kjoleoverdelens forside og bagside.

Kjolerne blev samlet i taljen. Den løse pasform som man ser i mange ”prærie kjoler” hører en senere æra til. En lidt løsere type kjole blev nogle gange båret af bondepiger ude vest på, men det stemplede dem som bondske og fattige.

Skørterne var meget fyldige takket være underskørterne.

 

Krinolinestativer blev kun brugt ved meget særlige lejligheder. Under de fine kjoler brugtes mere fleksible underskørter af hestehår eller med små ”rør” af stof. De havde samme type underkjole og underbukser under kjolerne som de voksne kvinder. Sokkerne var af enten bomuld eller uld og støvlerne blev snøret foran og havde flade hæle. Pigernes underskørter og underbukser kunne nogle gange anes under skørtet og var derfor evt. pyntet.

 

Ældre piger bar samme type kjoler som de voksne kvinder, dog tilpassede så de var mere komfortable og gav bedre bevægelsesfrihed. De var dog stadigvæk ikke var to delte og disse kjoler blev nogle gange lukket foran.

 

Kjoler inspireret af Zouave uniformen var meget populære blandt piger og teenagers. Denne kjole bestod af et skørt, en jakke i boleo stil med store klokkeformede ærmer og en Garibaldi bluse. Blusen var som regel rød, nogle gange hvid med pynt på manchetterne og foran på blusen. Skørtet og jakken var som regel af lavet af det samme materiale.

 

Overtøjet

Et sjal blev mest brugt for at give varme. De bestod normalt af et firkantet stykke uld, foldet på midten til en trekant. En gang imellem sås også et aflangt sjal, kaldet en ”hjerte varmer”. Enderne på dette sjal er enten krydset over brystet og bundet bagtil eller sat fast under forklædet.

Frakker, kåber og kapper var også en del af overtøjet – kapper synes mest almindelige på fotografier. En kappe vil bestemt også være mest praktisk til din lille reenactress, da de ikke vokser ud af dem lige så hurtigt. Kapperne var altid tilpasset omkring skuldrene – aldrig i halsen.

 

Hårstil og hovedbeklædning

Alle piger, uanset kort eller langt hår, havde håret delt i en midterskilning. De havde IKKE fletninger og ikke et hårstrå sad forkert. Kort hår var normalt for små piger og unge teenagere.

Håret blev klippet så det gik til lige over skulderne. Håret blev pænt sat op eller blev bundet med et bånd for at holde det væk fra ansigtet. Langt hår blev for det meste delt ned langt midten og flettet, lige bag ørene, derefter sat fast i små ruller på side af hovedet.

 

Flettet hår ses kun sjældent frit hængende og kun på bonde piger. Langt hår kunne også blive holdt på plads af et hårnet (Igen husk: hårnettet skal have samme farve som håret!), rullet til en knold i nakken. Det lange hår ville kun hænge løst ved særlige lejligheder, men ikke uden proptrækker krøller.

 

Var man udenfor, foregik det ikke uden en kyse eller hat på hovedet. Stof kyser var mest populære da de nemt kunne vaskes og var meget holdbare. Stråhatte var også meget almindelige og perfekte til varmt vejr. De var desuden billige. Hatte skulle sidde lige på hovedet, ikke på skrå på nogen måde.

 

Tip til det hjemmelavet tøj

Når du syer kjoler til den/de unge damer, så husk at tage højde for at de vokser. Her kommer et par tips til hvordan du får kjolerne til at holde længere.

”Vokse” læg gør det til en leg at forlænge kjolens længde. Datidens kjoler havde ikke brede/høje sømme, men blev forlænget ved hjælp af ”vokse” læg (på engelsk ”growth tucks”) Disse fungerede på samme måde som et foldegardin. Det ekstra stykke stof foldes i lige store dele og syes derefter fast på samme måde som en almindelig søm. Når kjolen så bliver for kort, piller man sømmen op og forlænger kjolen til den næste fold og syr det sammen igen. Når du forlænger kjolen husk da at dække den tidligere fold, som nu er blevet slidt og grim, med et bånd eller andet pynt. 

 

Forlængelse af taljen er et must. Det er en god ide at gøre båndet i taljen lidt ekstra lang. Du kan givet vis blive nød til at pille båndet af kjolen og fordele indlæggene i overdelen og skørtet på ny, men det er stadigvæk bedre end at skulle sy en helt ny kjole.

 

Brede sømme i overdelen, især siderne og skulderne bør være brede nok til at kjolen kan udvides med et par centimeter. Hvis du bruger puffede ærmer vil det gøre det nemmere at tilpasse dem en større ærme åbning,

Husk at skørt og jakke i Zouave stilen, som set på billedet til venstre, er et ideelt valg for piger der vokser meget.

 

Støvler

Køb støvler i brun eller sort læder og med en rund eller firkantet tå. Find støvler med en glat sål – undgå de rillede, vaffel lignende! Det kan være en god ide at have et par reserve støvler stående i et nummer eller to større. Derved undgår du i panik at skulle ud at købe et par nye støvler når en ny reenactment sæson står for døren.

 

Sokker kan det ikke betale sig at gøre noget ved, sørg for at købe knæhøje sokker med en simple vævning I enten uld eller bomuld.

 

Kyser er en ”må have” ting. Som tillæg til solcremen, kan du beskytte pigerne mod solskoldning ved at give dem en hat til at have på ved reenactment. Hvis du mangler lidt tid til at lave en sol kyse, kan du købe en bredskygget stråhat og sy to lang stykker gjordbånd eller lign. på hattens inderside og binde en nydelig stor sløjfe.

 

Køb et par sæt af gjordbånd i forskellige pastel eller primær farver, på ca. 1 meters længde hver og brug dem til at pynte hatten med. Bind båndet om hattepulden således at sløjfen kommer til at sidder foran. Du kan evt. sætte båndet fast ved hjælp af hårnåle.

 

Afslappet tøj

Vores små reenactors er sjældent lige så dedikerede til holde tingene historisk korrekt, som os og vil uden tvivl sætte pris på muligheden for at skifte til mere afslappet tøj, når der er lukket for publikum. En hel dag under den varme sol i anderledes og mindre behageligt tøj kan få selv det mest tålmodige barn til at blive en smule klynkende.

 

En behagelig sweatshirt og et par jogging busker, vil være en rar afveksling for dem og er med til at holde dem varme, når de skal sove i teltet. Samtidig er de en rar ting når de skal på deres vanlige natbesøg til toilettet (Det vil være en god ide med et par sko der er lige til at smutte i).